top of page
Wat is "Geothermie"?
 
Geothermie wordt ook wel aardwarmtewinning genoemd. Op een diepte vanaf 10 tot 150 meter onder het aardoppervlak heeft de aarde een temperatuur tussen de 12 en 15 graden. Door het inbrengen van één of meerdere aardsondes (lussen) gevuld met een warmte opnemende vloeistof (glycol), wordt deze warmte opgenomen en naar boven getransporteerd.
De bovengrondse warmtepomp zal deze temperatuur dan "opdrijven" tot de gewenste temperatuur van vloerverwarming of zelfs sanitair warm water. Deze warmte wordt afgegeven in de woning en de vloeistof zal andermaal de ondergrond in gepompt worden waar de cyclus herbegint.
 
Waarom Geothermie?
 
- Er bestaan verschillende milieuvriendelijke systemen om uw woning te verwarmen. Men weet hoeveel energie een warmtepomp opwekt. Dit wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). Als we dan echter ook rekening houden met de verliezen door de werking van de warmtepomp (ventilator, buffervat verwarming, na verwarming, pompen) dan spreken we over de SPF (Season Performance Factor). De huidige verticale bodem/water warmtepompen hebben een SPF van rond de 5. Dit wil zeggen als je 1KW elektriciteit gebruikt dat je daarvoor 5KW aan energie terugkrijgt. Daarom is de Verticale bodem/water warmtepomp de beste keuze.
 
- Bovendien is een goed ingestelde installatie  zo goed als onderhoudsvrij, gaat de warmtepomp zo'n 30 jaar mee en de aardsondes 75 jaar, wat de gebruiksduur van de woning dus overschrijdt. 
 
- Als u kiest voor een geothermische warmtepomp dan kunt u aanspraak maken op verschillende steunmaatregelen en subsidies van zowel lokale overheden, federale overheid en netbeheerder. Bovendien is er vanaf 2017 een subsidie voorzien van 4000EUR voor wie kiest voor een geothermische warmtepomp bij renovatieprojecten.
 
- Passieve koeling zorgt ervoor dat u in de zomer ook de woning kunt koelen op een passieve manier. Dit wil zeggen dat de compressor van de warmtepomp niet werkt, maar enkel de circulatiepomp. De warmte van uw huis wordt dan door de vloerverwarming opgenomen en terug de grond in gestuurd. De energiekosten zijn bij passieve koeling bijna nihil.
Tabel SPF kopie.png
warmtepomp.jpg
bottom of page